Om Kitas gymnasium


Redaktör och ansvarig utgivare: Jonn Lantz, info(a)jlx.se, 0766-454045. Uppdaterad 7 april 2012.

Hej och välkommen!

Detta är en oberoende informationssajt om Kitas gymnasium och Familjens Sehers företagsimperium. Man kan ofta läsa i media om giriga människor som orsakar diverse problem och skandaler. Detta är det närmaste jag kommit sådana människor, och det är fascinerande hur olika verklighetsbild man kan ha och hur många som faktiskt är beredda att följa i en diktators fotspår. Likaså ger detta en (tycker jag) illustrativ bild av ett problem med privata skolor; det är allt för enkelt att mjölka systemet på pengar på elevernas, lärarnas och befolkningens bekostnad.

Tyvärr har den inte uppdaterats så mycket på sistone, pga tidsbrist. För dig som är granskande journalist så bör det dock finnas mycket nytt att ta i. Denna sajt kan då månne ge en inspirerande bakgrund...

Du som tex läst artiklarna i GP och kommer hit - notera att detta är samlade vittnesmål från diverse elever, lärare och föräldrar. Allt är inte helt autentiskt - som det ofta blir med vittnesmål, men mycket är i högsta grad sant och ganska så allvarligt om man tänker på att ett gymnasium faktiskt påverkar sina elevers liv och möjligheter.. /Jonn Lantz

Ekonomisk översikt
Kitas leder ligan över mest vinstgivande friskolor i Göteborgstrakten (enligt GP). Det är dock lätt att gå vilse i härvan av bolag. Men, Sveries Radio bjuder här på en bra översikt (orginallänk).

Händelser på senare tid...
Kitas skola i Jönköping har abrupt lagts ned. Med största sannolikhet på grund av radioreportaget (SR) nyligen. Väntar nu på ett bra reportage om Kitas i Göteborg...

På sista tiden (2011) har ännu en lärare, Anne Sager, sparkats från skolan utan vettig anledning. Skolan i Jönköping tycks också ha problem.

Kitas anmäldes till Skolverket redan efter ett halvår...
Läs mer av vad en lärare som var med och startade skolan skriver. Är det månne dags att JO-anmäla skolverket eftersom detta framstår som totalt tandlöst? Läs mer

Soprum som skolsal(?) och MVG för den som inte klarar
Vittnesmål från en fd. elev. : Läs mer

Skolmatens Mecka, och sanningen om skolans korta skoldagar
Kitas skoldagar är inte så korta som man påstår och maten serveras alltid såpass sent att få hinner äta. : Läs mer

Hur en lärare sparkas på Kitas
Babak stängdes av från all undervisning och polisanmäldes för olaga hot i april i år. En anställd vittnar om affären, som även ett antal elever kommenterat (en del har filtrerats bort här för att eleverna inte skall kunna identifieras av ledningen): Läs mer

Elever som vågar tala öppet - Den tystade bloggen
Det finns elever som vågare skriva kritiskt om Kitas gymnasium. Detta är en kort berättelse hur det går. Läs mer

Men, bloggen har återfunnits. Internet är stort... Du kan läsa de viktigaste delarna här: Läs mer

Övriga vittnesmål...
Läs detta om familjen Sehers bolagsinnehav: Läs mer
Från en fd. elev som påstår att Kitas ljuger om sina korta skoldagar i ansökningstider(?): Läs mer
Mer statistik, om hur det går för skolan just nu (och hur man snyggar till siffror):Läs mer
En annan elev vittnar följande Läs mer
Arne, ekonomilärare på Kitas tills i april 2009 har följande historia att berätta Läs mer
Arne, med god insyn i skolan, skriver även: Läs mer
Teknik, Människa och samhälle (om småkurser) : Läs mer
Om Kitas Jönköping (här behövs mer fakta!!) : Läs mer

Skattefiffel?
Det går ganska så välgrundade rykten om att Kitas gymnasium skattefuskar. Mer information om dessa kan fås privat, eftersom detta ändock kan ses som skilt från skolans pedagogiska verksamhet och måhända privat (även om skolan drivs med skattemedel).

2007 | Fackklubben som sänktes
Våren 2007 drog 4 nyanställda lärare igång en fackklubb på Kitas gymnasium. Alla lärare utom en på skolan var mycket positiva till den nya fackklubben och ett lokalt ombud valdes. Tyvärr skvallrade en lärare till ledningen just som sommarlovet startade och 3 lärare avskedades direkt, varav 2 med tillsvidaretjänst, med motiveringen arbetsbrist. Samtidigt nyanställdes 10 lärare med hjälp av ett bulvanbolag. Facket gjorde inte ett skit. Läs mer

Om Kitas gymnasium
Allmänna fakta om skolan samt några anekdoter. Läs mer


Ryktesspridning
(en slags sporadisk blogg av förmedlade rykten..., av J. Lantz)

Ny blogg!
(ej med än.)

- Nu har jag hört helt oberoende rykten från för många håll - så här kommer en uppmaning till föräldrar och elever över 18: gå med i Kitas Gymnasiums Ekonomiska Förening.
Från föreningens stadgar, under VERKSAMHET / ÄNDAMÅL:

Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att driva, och eller understödja en kvalitativ och levande skola för medlemmarnas barn.

Medlemsavgift 200:- per år, bankgiro 5358-4850.

Som förälder har du allt att tjäna på att gå med här. Med fler förldrar i föreningen finns chans att avsätta styrelsen och förhindra familjen från att kunna lägga beslag på pengarnasom föreningen har, och istället låta eleverna ta del av skattepengar som var menade för dem! Föreningen äger ca. 5 000 000 kr! Detta är ju en förening som enligt sina stadgar är avsedd för föräldrar till elever på skolan, så det skall väl bara vara att gå med!?

- Det har varit känt för många sedan länge att det aldrig går att få tillbaka insatsen som elever betalar för sina skåp när de börjar. Av den ena eller andra anledningen så får eleven inte tillbaka sna pengar, och efter avslutningen glöms detta lätt bort. En enkel och skattefri vinst för skolan. Nu ryktas det att ett antal tidigare elever på skolan skall gå ihop och kräva tillbaka (sin del) av de omkring 200000kr skolan uppskattningsvis har tjänat. Kontakta red. fr mer info.

- Elever på Kitas skola i Jönköping skall ha bränt skolmaterial i protest efter att deras lärare stängts av och ombetts lämna skolan omedelbart. Skälet är oklart. Detfinns många rykten men inte mycket fakta om skolan i Jönköping, som bla skall ha betydligt fler elever än brandskyddet tillåter. Vore kul att veta mer...


Läroplanen och skollagen
Dessa dokument är ganska så relevanta för en gymnasial friskola. Du finner skollagen på:http://www.skolverket.se/sb/d/777 och läroplanen på:http://www.skolverket.se/sb/d/468. Speciellt inslagen om Demokrati i läroplanen tycker jag personligen är lite underskattade av Kitas ledning.


Omkitas = Kitas gymnasium under ytan!
Välkommen! Syftet med denna hemsida är att erbjuda ett oberoende forum för elever och lärare på Kitas gymnasium i Göteborg. Kitas gymnasium är ett av Göteborgs största privata gymnasier och den äldsta skolan i familjen Sehers skolimperium. Det har länge funnits demokratiska problem på Kitas gymansium, där tex. elevråd aldrig varit tillåtet. Tyvärr är det mycket svårt för elever att komma ut med informationen då skolan har makt över deras betyg, och framtid. En liknande situation råder för lärare, då det är mycket tufft på arbetsmarknanden idag.

På denna sida går det utmärkt att uttala sig anonymt, vare sig man är lärare eller elev. Använd tex en gratisadress som xxx@hotmail.com om du vill mejla anonymt. Ring om du är osäker. Det går även utmärkt att kommentera det material som finns, skicka bara ett mejl till omkitas(a)jlx.se. Inlägg filtreras från personangrepp och liknande men kommar annars att redovisas ocensurerade.

Förhoppningsvis kan informationen på denna sida användas till att sätta press på ledningen och att Kitas fövandlas till en riktig gymnasieskola som följer läroplanens demokratisyn och värdegrund.

Anledningen till att jag, Jonn Lantz, ger ut denna nättidning är att jag inte vill fortsätta se Göteborgs kommunala skolor (och seriösa friskolor) utarmas i tävlan med oseriösa företag. Elever skall inte behöva drabbas av detta!

Använd länkarna nedan för att läsa mer. Sidan är ständigt under uppbyggnad och många trådar finns ännu inte med. Vare sig du som läsare är elev, förälder, lärare, reporter eller från Skolverket, så hoppas jag på trevlig läsning! För dig som är reporter och vill kontrollera materialet och hitta källor - så bör du veta att situationen är extremt känslig för elever och lärare, men hör gärna av dig så får du veta tillräckligt för att kunna ta reda på mer själv.

Med reservation för felaktigheter.

uppdaterad 7 juni 2009


Kommentarer (mejla omkitas(a)jlx.se)

Det är ju underbart att Kitas skolmat är precis som i Uganda - alltid slut.
Man skriver upp sig på listorna och lik förbannat finns det ingen mat att hämta när man slutar, för det har inte kommit tillräckligt.
Sen om man nu skrivit upp sig, och maten tar slut, och man går till Jeanette för att få pengar och köpa mat, så
kan man inte få det. Ledningen på skolan får tydligen inte ge ut pengar till elever.

För ett par veckorsedan fick en tjej på Frisörlinjen en larv i sin pastasallad, det är ju en annan rolig grej. Visst att det kan komma djur i maten - maten kommer ändå från naturen, men någon måtta får det väl ändå vara ...

--

Till er systrar och bröder i Kitas Jönköping har jag följande undran, har ni deltagit i en brandövning för den milt uttryckt minimala ytan som skolan är inrymd i? Den kännedom om lokalen som jag besitter så är den bara godkänd för ca 12-15 personer vilket vida understiger elevantalet. Ni går alltså i en skola/lokal som inte räddningstjänsten i Jönköping godkänt för detta ändamål. En förfrågan hos räddningtjänsten i Jönköping telnr: 036 - 10 70 00 ger sannolikt samma svar. Det vore således bra för Er egen säkerhet systrar och bröder i Jönköping om ni reder ut detta då brandsäkerhet är av största vikt. Vi övriga väntar ivrigt på vad räddningstjänsten i Jönköping har att säga om detta.

--

Tänkte bara berätta (vilket du säkert visste innan) att den nya rektorn för Kitas Borås är ..... trumvirvel.... en från familjen! Brorsan Kjell Spångberg tar över!

--

Det finn en sida där man kan gå in och bedöma olika gymnasieskolor. För det mesta är det familjen som går in och skriver bra om skolan. Du kan väl uppmana elever på din sida att gå in och skriva lite om skolan där kanske.

Adressen är

http://www.gymnasium.se/Kitas_gymnasium__b1273.html

En annan sak som jag fick reda på igår var att när resultaten från nationella proven i matte C för ett gäng S3 elever var klar hade hälften hade IG. Carita och Jeanette hade då genast gått ut och sagt att de skulle "ordna" detta för dem. Går man in på Siris och tittar har de inte redovisat för resultaten på nationella prov sedan 2005 och resultaten där var ju som det brukar vara på vanliga gymnasier men det är direkt inget som Kitas vill visa utåt eftersom alla deras elever är "MVG-elever". Du kan ju titta lite på statistiken från 2005.