Om Kitas gymnasium


Redaktör och ansvarig utgivare: Jonn Lantz, info(a)jlx.se, 031-825218, 0737-210332

MVG om man inte klagar, och soprum som skolsalar?

Jag vet inte vem du är, eller vad du sysslar med. Men googlade på Kitas idag efter att ha läst artikeln i GP och hittade dig och din sida. Jag tog studenten från Kitas (gbg) i våras och har sedan dess väntat på den här artikeln. När vi gick där var jag och mina klasskompisar så missnöjda att vi varje dag övervägde att gå till tidningen och berätta hur illa det verkligen var på skolan. Tyvärr så gjorde vi aldrig detta med den enkla anledningen att vi ville ha bra betyg. För om det är någon skola man kan köpa sig bra betyg på så är det Kitas! lärarna kunde prata helt öppet skitsnack om ledningen i klassrummen, men ingen- varken elever eller lärare, vågade klaga ordentligt. Lärarna ville givetvis inte bli sparkade och vi elever ville givetvis ha bra betyg. Och det fick vi också ! Så länge man höll god min och inte klagade var det inga problem att få MVGn.
När jag läste artikeln idag kändes det som man fick någon form av upprättelse. En skola med den ledningen som Kitas borde inte få finnas, och förhoppningsvis leder alla klagomål till att det händer något. Första månaderna var vi över 40 stycker i ekonomiklassen vilket gjorde att vi inte fick någonting gjort. I många ämnen hade vi inte ens någon lokal vilket gjorde att vi fick träffas utomhus och leka lekar istället. Maten serverade inte förrän halv två och som du säkert redan vet så fick vi ingen dricka till den. Tyckte alltid att det var märkligt att en skola som har idrottsprofil inte bryr sig om mat och hälsa. För åker man hemifrån kl 07 är det ju nästan skrattretande att skolan menar att man inte ska bli hungrig förrän vid halv två. Så istället fick man gå ut och köpa käk varje dag, vilket gjorde att färra anmälde sig till "matlistorna" (som man förövigt var tvungen att anmäla sig till två dagar innan man tänkt äta), och att skolan på så vis kunde beställa mindre mat vilket gjorde att de troligtvis tjänade en hel del pengar. Ju senare lunch, desto färre som äter. Och ju färre som äter, desto mer pengar tjänar de. Klockren affärsidé. Så givetvis belv dett ett par cheeseburgare om dan eftersom doncen gör att man kommer undan hyffsat billigt. Inte direkt vad vi lärde oss i näringsläran.

Men tillbaka till det där med betygen. Det var dock inte lätt att få bra betyg i alla ämnen, särskilt inte i dem som hade nationella prov. Är inte det lite märkligt? Att större delen av klassen fick MVG i många ämnen, men att 12 stycken fick IG i slutbetyg på matte B. Även om läraren velat ge högre betyg hade det inte gått, då resultaten på det nationella provet var katastrof för de flesta. Hade vi inte haft fem stycken olika mattelärare på samma kurs hade troligtvis fler fått bättre betyg.
Eftersom flera av oss som gick i vår klass gått på andra gymnasieskolor i årskurs 1 så hade många av oss redan köpt dyra grafminiräknare och därför tackade nej mot att ta emot de miniräknare som skolan erbjöd, mot att vi blev lovade 1000 kr i presentkort på läroböcker. Problemet var bara att något sådant presentkort såg man inte röken av. Tydligen hade de presentkort men när man kom dit för att hämta så var de slut. Så jag och flera andra blev utan, eftersom ledningen enligt dem själva gett ut alla presentkort (till bl a elever som inte skulle ha något) och inte heller antecknat vilka de gett till. Så de hade helt enkelt bara gett presentkort till alla som gick dit och sa att de ville ha. Så där stod vi utan den här miniräknaren som vi kunde fått och utan presentkort. De tjänade säkert en liten hacka på att slippa ge oss de miniräknare som vi egentligen hade rätt till. Det säger ju en del om hur bra koll ledningen har.

Skulle egentligen kunna skriva en hel roman om alla incidenter som hände under de två år som jag gick på Kitas, men det får jag ta en annan gång. Det enda jag ville säga var egentligen att det är bra att ni tar upp problemen. För det är inte klokt att en ledning som den på Kitas ska få styra en skola. Alla vet att det inte handlar om att ge oss ungdomar en bra utbildning, utan allt handlar endast om pengar. Så är det bara. Och som elev, och säkert även som lärare, känner man sig köpt.
Hoppas att skolan så småningom tvingas lägga ner. Att deras girighet hinner ikapp dem.

Kom på att nu när jag ändå är igång kan jag bifoga några bilder som vi tog på vår sal. Som var sjukt lång och smal vilket gjorde att man inte såg nånting när man satt lite längre bak än längst fram. KLassrummet gungerade även som någon form av soprum verkade det som. Dessutom hade man halvt krossade lampor ovanför huvudet. Vi satt och slog vad om hur lång tid det skulle ta att dö om man fick den i huvudet. Så roligt hade vi på lektionerna.

Nu har du iallafall fått höra lite av min historia.

Kommentarer (mejla kommentarer till omkitas(a)jlx.se)