Om Kitas gymnasium


Redaktör och ansvarig utgivare: Jonn Lantz, info(a)jlx.se, 031-825218, 0737-210332

Kitas från grunden

(fd lärare, som var med och startade Kitas gymnasium!)

Läste artiklarna om Kitas gymnasium och hittade sedan den här hemsidan. Jag kan tillföra info om skolan som ligger några år tillbaka i tiden, eftersom jag var med när den startade. När skolan varit igång ett halvår blev jag dock avskedad eftersom jag varit kritisk mot hur Cartia Seher skötte sitt ledarskap samt hur hon behandlade vissa elever. Grunderna för avskedandet (från den provanställning hon påstod att jag haft) var helt tagna ur luften och i samband med detta blev jag både hotad och utsatt för rena personangrepp. Det finns en anmälan till skolverket som gjordes av en elev som gick på skolan då (år 2000). Jag bistod skolverket med information till den och det är en offentlig handling, varpå det går att få ut.

Det jag (och fler berörda) var kritiska mot då var bland annat grova kränkande yttringar från rektorn om vissa elever på skolan, att hon skötte den som ett "familjeföretag" genom att besätta alla viktiga poster med släktingar (utan kvalificerad utbildning för uppgifterna), att hon förde känslig information som hon fått i förtroende av elever vidare till andra elever, att hon uppmuntrade oss att sätta höga betyg på NV-eleverna etc. När Carita fått veta att hennes dotter (nuvarande personalansvarig, tror jag [Jeanette har div. roller i skolans ledning den tid hon medverkar,vad jag vet. Reds anm]) som gick på skolan då "bara" fått betyget "godkänd" på ett prov i samhällskunskap fick vi veta på ett lärarkollegium att hennes dotter inte var någon "G-elev" utan att hon skulle ha VG och MVG på alla prov. I den turbulens som rådde på skolan försökte Carita också genomföra en slags "kupp" som gick ut på att ändra stadgarna så att den ekonomiska föreningen (bestående av föräldrar till eleverna) inte skulle kunna få något inflytande. Detta och annat som hon gjorde för att minska det demokratiska inflytandet så mycket som möjligt var vi (som sedan blev avskedade/uppsagda) naturligtvis kritiska mot. Det hände mycket och jag hade naturligtvis aldrig kunnat jobba kvar under en sådan ledning.

Jag har under åren fått höra en hel del om oegentligheter på skolan, men jag har inte drivit frågan på något sätt eftersom det skulle kunna tolkas som en personlig vendetta då jag blev avskedad (på ett ytterst brutalt sätt dessutom, Caritas man trängde sig, mot min vilja, in genom min ytterdörr för att ge mig pappret, dessutom fick jag veta när han stod med foten i dörrspringan att de tänkte anmäla mig för att jag skulle ha hotat elever fysiskt - tja, vad säger man?). För avskedandet fick jag (till sist) skälig ersättning från facket, så det är utagerat. Däremot tycker jag det är under all kritik att ledningen kunnat fortsätta driva skolan på ett så oprofessionellt sätt år efter år utan att skolverket satt stopp. Visserligen är skolverket en tandlös organisation när det gäller att granska vissa friskolors framfart och det finns ju fler exempel, men ändå.

Kommentarer (mejla kommentarer till omkitas(a)jlx.se)